3-те най-големи ползи от Копривата за Косата и борбата с Косопада

16/12/2019 0 Коментар (и)

 

Кои са 3-те най-големи ползи от Копривата за Косата

и за борбата с Косопада

 


 

Ето кои са 3-те големи ползи от копривата за косота (резултати от 6 месеца тестове)


Има 3 основни причини да започнете незабавно да използвате коприва против косопад и те са:

  1. За намаляване на възпалението в скалпа
  2. За неутрализиране на уврежданията на свободните радикали в скалпа
  3. За да блокирате DHT (Дихидротестостеронът) локално и вътрешно


В тази статия ще разгледам тези въпроси по-подробно. Ще Ви покажа всички най-скорошни медицински изследвания за това как копривата може да се използва за възстановяване на косата.

 

И така....Това ще включва 6-месечно проучване с 620 пациенти, които показват, че копривата може ефективно да блокира DHT (без нежелани странични ефекти.)

След това, в края на тази статия, ще разкрия 3 различни начина, по които можете да започнете да използвате коприва в режима си за грижа за косата тази вечер, за да можете да започнете да се възползвате от това невероятно растение и да започнете да виждате резултатите от растежа на косата възможно най-скоро.

Моля, не забравяйте да прочетете цялата статия, за да имате добро разбиране на свойствата на копривата и всички медицински изследвания, преди да преминете към практическите приложения.Какво представлява растението е коприна (жилеща) коприва?


Копривата коприва, или Urtica dioica, е цъфтящо многогодишно растение, което е родом от много области на света, включително Северна Америка, Европа и Азия. Често може да достигне височина до седем фута. Можете да го разпознаете по листата на сърцевидната форма и по грубият четинест мъх.

 

 

Тези фини малки косъмчета са доста болезнени на пипане. Всеки път, когато пипнете тези листа, чупливият връх на мъха ще се откъсне и ще причини различни дразнения на кожата, включително болка, подуване, сърбеж и изтръпване.

Въпреки всичко това, той е признат по ирония на съдбата за своите лечебни свойства в продължение на много векове. В средновековна Европа се използва за лечение на болки в ставите и за избавяне на тялото от излишна вода.

Тя все още се признава непрекъснато и се използва днес за своите холистични свойства.

Съдържа широка гама от съставки. Някои важни витамини и минерали като магнезий (който сам по себе си има невероятни свойства срещу косопад ), витамин С, витамин В, витамин К, калий, силициев диоксид и калций присъстват силно в листата, корените и стъблата на копривата. Освен това притежава богат източник на желязо и омега-3 киселина.

Ползите се простират и в способността му да се противопоставя на алопеция или косопад. Много изследвания са дали тежест на потенциала на копривата да стимулира растежа на косата и да насърчава по-здрави, по-плътни кичури коса.


Но каква е Връзката между копривата, възпалението и косопада?


Възпалението на скалпа е определено като подбудител за хроничен косопад. Когато има увреждане на тъканите от чужди или вредни частици, като свободни радикали, DHT и бактерии, тялото реагира и се опитва да се пребори с него.

 

Изследвания като това показват, че хроничното възпаление води до  активиране на механизъм за саморазрушение на клетките в скалпа ви, който причинява увреждане на кичурите на косата и съответните им фоликули.

Има няколко агента, които регулират процеса на възпаление. Един такъв агент, наречен NF-kB, е свързан като силен индуктор на възпаление. След като NF-kB се активира, това причинява и много други противовъзпалителни средства да се активират.

Следователно възпалението много зависи от тези NF-kB дейности.


Проучването изследва възпалителните свойства на копривата.

 

Резултатите установяват, че колкото повече жилав екстракт от коприва има в клетките на скалпа, толкова в по-малка степен той е податлив към възпаление и е склонен да се освобождава от космената си покривка. 

Има няколко механизма защо ужилващата коприва има толкова силен ефект върху възпалението.

- Първо, съставките в екстрактите от Urtica съставят флавоноиди и феноли, които действат като мощни антиоксиданти, които са от съществено значение за справяне със свободните радикали.

Молекулите са изградени от атоми, а атомите са изградени от протони, електрони и неутрони. Електронът идва по двойки, което помага на атома да остане стабилен.

Свободните радикали са нестабилни молекули, които ще търсят и атакуват други стабилни молекули, за да вземат техните електрони, което причинява несигурност на живите клетки. Това води до широко увреждане, което в крайна сметка ще предизвика възпалителен отговор, който знаем, че играе голяма роля при хроничен косопад.

Степента на загуба на коса от увреждания на свободните радикали не е добре проучена, но някои от тях са свързани с висок оксидативен стрес в скалпа с алопеция . Други проучвания установяват, че уврежданията на свободните радикали могат да бъдат един от най- големите допринасящи за липсата на растеж на косата при много лица.

Антиоксидантите не позволяват на свободните радикали да причинят щети, като даряват един от собствените си електрони.

Вероятно са хиляди различни антиоксиданти (витамин С, витамин Е и бета-каротин, за да назовем няколко), за да противодействат на различни подгрупи свободни радикали. .

Копривата съдържа и здравословен източник на витамин С, който освен антиоксидативните свойства, също допринася пряко за здравата кожа и коса.

 

 

- Второ, жилещата коприва може да има някакво приложение за апоптоза или програмирана клетъчна смърт. Апоптозата е естествен процес, който се случва, когато тялото ни препродуцира определен тип клетки, които след това поемат допълнителна, ненужна енергия.

Апоптозата също се проявява, когато съответната клетка се счита за по-вредна, отколкото полезна за организма.

Докато апоптозата обикновено не провокира възпалителен отговор, специалните условия могат да докажат друго. Например, свободните радикали са показали, че допринасят за активирането на апоптозата .

Ако в даден момент настъпи голям брой клетъчни смъртни случаи, тогава тялото смята, че е необходимо да се подложи на възпаление, което може да не повлиява добре на скалпа.

 

- Трето, жилещата коприва показва антибактериални потенциали, включително тези, които пряко засягат косата. По-специално фоликулитът е често срещано състояние на кожата, което се характеризира с фокално възпаление на космените фоликули. Обикновено се придружава от сърбеж или болезненост.

Според Американската асоциация за косопад (да има такава и има над 50 милиона привлечени членове), по време на ранните стадии на фоликулит, излишното количество коса ще изпадне, борейки се да расте обратно, докато инфекцията не бъде изчистена.

Ако обаче фоликулитът стане по-тежък, възпалението може трайно да унищожи космените фоликули.

Най-честата причина за фоликулит се дължи на бактериални инфекции, по-специално на тази, наречена стафилококи. Макар че е нормално тези бактерии да присъстват върху кожата, тя може да стане активна в скалпа и да причини увреждане на космените фоликули.

Има проведени проучвания на антибактериалните свойства на екстракта от жилава коприва върху 8 различни бактериални щама, включително Staphylococcus. 

Изследователите открили, че жилещата коприва е високоефективна за инхибиране на жилото на стафилокока, главно поради способността на копривата да се насочва към бактериалната клетъчна стена.


 

Каква е връзката между Коприва и  DHT (Дихидротестостеронът) ?

Тя се счита до голяма степен за силен фактор, свързан с косопада и плешивостта на мъжкия модел "М" плешивост.

 

Дихидротестостеронът, или DHT, е полов стероиден и андрогенен хормон, който е създаден като тестостеронов страничен продукт. Въпреки че признаваме, че тестостеронът е от съществено значение за сексуалните функции и за определено мъжко развитие, той е и предшественик на DHT.

Всъщност около 5 - 10% от циркулиращия свободен тестостерон с помощта на ензима 5-алфа редуктаза от тип II се превръща в DHT.

Докато DHT играе жизненоважна роля при вторичните характеристики на мъжете, като косата на лицето, косата на гърдите, задълбочаването на гласа и мускулната маса, той служи и за отнемане на косата от скалпа. Множество изследвания свързват връзката между двете.

Интересно е, че DHT също е свързан с растежа на клетките на простатата. Въпреки че това е нормално в юношеските години, при много по-възрастни мъже това допринася за доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ).

Изследване, проведено в САЩ показва ефектите на жилавата коприва върху ДПХ, предизвикана от тестостерон. Междувременно те сравняват и сравняват групата на копривата с групата на 1 mg финастерид , лекарство, използвано за свиване на уголемена простата и увеличаване на растежа на косата.

Резултатите установяват, че петроловият етер на жилавата коприва съдържа b-ситостерол, както и други съставки, които могат значително да инхибират ензимната активност на 5а-редуктаза .

Изследователите също показаха, че жилещата коприва може да съответства на ползите от финастерид, като същевременно се избягват всички нежелани странични ефекти.

Други учени в Европа също се опитват да открият връзка между жилава коприва и ДПХ чрез провеждане на рандомизирано, двойно ослепено кръстосано проучване на 620 пациенти с ДПХ.

След 6 месеца той установява, че е налице умерено намаляване на размера на простатата в експерименталната група от коприва спрямо плацебо групата. Много пациенти, които продължават терапията с коприва, виждат непрекъснато благоприятни резултати.


 

Как да се Прилага копривата за косопад?


Има няколко метода за прилагане на жилава коприва в рутината на косата ви.

Вариант 1: Вземете го като добавка
Добавки от коприва са лесно достъпни онлайн и в магазините, които продават добавки. Капсулите са най-разпространената среда, но се предлага и под формата на таблетки и прах.

Приемането на една капсула от жилава коприва 500 mg веднъж или два пъти дневно трябва да е повече от достатъчно, за да извлечете пълната полза от копривата.

Вариант 2: Пийте го като чай от коприва

Можете просто да го влеете в гореща вода и да го изпиете като чай.

Шансовете са, че може да има някои коприва да расте във вашия двор. Ако решите да отидете на лов за коприва, носете ръкавици, риза с дълги ръкави и дълги панталони. Ако докоснете някоя част от растението, тя ще бъде леко болезнена и може да се запази в продължение на много часове.

Ако успеете да намерите растението, вместо да вземете цялото стъбло, използвайте ножица или машинка за подстригване, за да отрежете горните две прицветници на листата. Това ще позволи на останалата част от растението да се регенерира отново за бъдеща употреба. Можете също да закупите сухи листа от пазарите, ако пресни листа не са опция.

Ето една проста рецепта за хубава варя.

Сварете приблизително четири чаши вода
Нарязвайте фино четири чаени лъжички на стойност прясна коприва
Добавете копривата във водата и запечете за около 20 минути с включен капак - можете да направите чая по-силен, като го запържите по-дълго
Изсипете течността през малка цедка
Насладете се на топло или студено


Вариант 3: Влейте копривата в масло*

(ВИЖ УНИКАЛНИЯ СТИМУЛАНТ ЗА КОСА С МАСЛО ОТ ЖИЛЕЩА КОПРИВА - тук!!!) 

(Както и Натуралния Шампоан с Коприва, Мента и Рициново масло - тук !!!)

Един от по-ефективните методи за използване на жилеща коприва е създаването на маслена инфузия. Маслото от коприва може по-добре да проникне в порите на скалпа и дълбоко да подхрани и възстанови повредените фоликули .

Може да се добави във всеки съществуващ домашен шампоан и продукти за коса. Може да се използва отделно като дълбок балсам, който да се остави за една нощ върху скалпа и да се отмие сутрин.

Ето една полезна рецепта за маслото. Ще ви е необходим само чист буркан, екстра зехтин и голяма партида пресни или сухи части от коприва.

Вземете суха или нарязана прясна коприва (ако тези коприви са били подбрани ръчно, не забравяйте да почистите цялата мръсотия) и напълнете бурканчето наполовина.
Вземете зехтина и напълнете бурканчето за зидане до пълното потапяне на копривата - ако не го направите, евентуално може да въведете мухъл в сместа.
Разбъркайте маслото с чиста посуда, докато маслото се утаи напълно - не трябва да остават никакви мехурчета - и го затворете плътно.
Разклащайте маслото всеки ден в продължение на седмица, като същевременно се уверите, че маслото покрива горната част на билката. Периодично проверявайте за съдържание на мухъл, като отворите сместа и миришете за гранясване.
Оставете го да преседи общо три до шест седмици. Разклатете буркана по време на целия процес на инфузия, за да проникне по-добре билката в маслото.
След като билките вероятно са се влели (копривата трябва да е доста полупрозрачна, особено след шест седмици), поставете тензух отгоре върху фина мрежеста цедка и я поставете върху средна купа.
Изсипете цялата смес върху тензуха и оставете да се прецеди в купата. Вземете тензуха и изцедете колкото е възможно повече масло от копривата.
Изсипете го в буркан и съхранявайте на тъмно, хладно място до една година.


Рискове и странични ефекти от коприва
Няма много съобщения за вредни странични ефекти (освен очевидното ужилване). Както винаги, избягвайте жилещата коприва, ако сте алергични или чувствителни към билката.

Копривната коприва има много прекрасни ползи - но тя може да взаимодейства с някои лекарства. Според използвайте с повишено внимание, ако приемате следното:

Лекарства за разреждане на кръвта
Диуретиците
Лекарства за кръвно налягане
Противовъзпалителни лекарства
Препоръчваме ви да се консултирате с лекар, който е запознат с билкови лекарства, преди да приложите жилещата коприва орално. 

- Заключение


Жилещата (Копривата) коприва във всичките й различни форми може да бъде мощен начин за борба с косопада и да даде възможност за растеж на косата. Използването на това мощно растение обаче е само много малка стъпка в правилната посока. За да можете да възстановите косата си и да я запазите до края на живота си, ще трябва да отстраните основните причини.

Копривата може да бъде мощен и естествен начин за блокиране на DHT, вътрешно и локално;

Аз препоръчвам да започнете да използвате копривата в домашен шампоан смес, тъй като копривата е особено мощна, за да почистите кожата на главата и да блокира ДХТ.

Оставете коментар