Лимонена трева за растеж на Косата

Публикувано от Bio Visia 28/05/2023 0 Коментар (и)

Масло от Лимонена Трева против Косопад и за Растеж на Косата

 


Лимоновата трева се използва много често като ароматизиращ агент в много храни и напитки. Има цитрусов вкус, близък до този на лимон. Лимонената трева е високо многогодишно тревисто растение от семейство Житни. Това растение обикновено расте в зелена група от високи листа с форма на лодка. Тази ценна билка първоначално принадлежи към горещи и екваториални региони като Азия, Югоизточна Азия и Африка. Напоследък то се ползва като етерично масло заради освежаващия си аромат и много други терапевтични ползи и е много вероятно да срещнете този аромат на много места. В допълнение към неговия аромат, хората използват масло от лимонова трева за растеж на косата, но защо ?

 

Маслото от лимонова трева е вид етерично масло, което се извлича от листата на растението чрез процес на парна дестилация. Това масло има рядка консистенция. Има бледо или ярко жълт цвят. Маслото от лимонова трева има освежаващ аромат, подобен на този на лимона. Има силен, отчетлив аромат, поради което се използва често в ароматерапията .

Географските фактори определят химическия състав на маслото от лимонова трева. Маслото от лимонена трева се състои главно от съединения като въглеводородни терпени, алкохол, кетони, естери и алдехиди. Това етерично масло се състои главно от компонента, наречен Citral, който представлява около 70-80% от него. Маслото от лимонова трева също е пълно с витамини като витамин А, В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина и витамин С. Това етерично масло също е източник на основни минерали като цинк, магнезий, фосфор, манган, мед, калий, Калций и желязо. Наличието на тези съединения са отговорни и за неговите противогъбични, антисептични, противодразнещи свойства и най-вече подхранващи косата и корените й свойства.

 

 

Ето и какви са ползите от маслото от лимонова трева за Kоса:

 

Всеки обича да има лъскава, гъста и здрава коса. Но поради няколко външни фактора като замърсяване, мръсотия, прах, използването на твърде много химикали върху косата и прекомерната употреба на сешоари правят косата ви суха и безжизнена. Но не се притеснявайте, тъй като маслото от лимонова трева спасява косата с многото си ползи.

 

I. Лечение на косопад

Маслото от лимонена трева има антибактериални и противогъбични свойства, благодарение на които помага да се предпазят от инфекции на скалпа и предотвратява падането на косата .

Метод

1. Вземете малко кокосово масло като основно масло и смесете няколко капки масло от лимонова трева към него. Използвайте 2 капки етерично масло на чаена лъжичка базово масло.

2. Нанесете тази смес върху целия скалп и я оставете да престои 30 минути.

3. Измийте с билков шампоан и след това кондиционирайте косата си.

4. Редовното прилагане ще помогне за предотвратяване на падането на косата

 

II. Лечение на пърхот

Маслото от лимонова трева има противовъзпалително и стягащо свойство, поради което е много полезно при лечение на пърхот с ефективни домашни средства, тъй като помага за успокояване на сърбящия и раздразнен скалп.

Метод

1. Смесете няколко капки масло от лимонова трева със зехтин. Използвайте 2 капки етерично масло на чаена лъжичка базово масло.

2. Нанесете тази смес върху скалпа.

3. Дръжте го за един час, преди да отмиете.

4. Изплакнете с мек шампоан.

 

III. Насърчава растежа на косата

Маслото от лимонена трева действа като добър стимулант. за растежа на косата. Масажирането на масло от лимонова трева с носещо масло помага за отваряне на космените фоликули и също така насърчава кръвообращението. Помага за премахване на мръсотията, която се заключва в порите и по този начин насърчава растежа на косата.

Метод

1. Смесете няколко капки масло от лимонова трева с бадемово масло или масло от жожоба. Използвайте 2 капки етерично масло на чаена лъжичка базово масло.

2. Нанесете щедро върху целия скалп и косата.

3. Оставете да престои един час. Увийте главата си с кърпа.

4. След един час измийте и кондиционирайте косата си.

 

IV. Убива въшки

Етеричните масла са много ефективни при лечение на въшки, тъй като имат отчетлив аромат , което прави неизбежно въшките да умрат, тъй като се задушават.

Метод

1. Добавете няколко капки масло от лимонова трева върху гребена си за гниди и срешете косата си. Използвайте 2 капки етерично масло на чаена лъжичка базово масло.

2. Като алтернатива, смесете маслото от Нийм с няколко капки масло от лимонова трева и масажирайте скалпа.

3. Задръжте за 30 минути и срешете косата си с гребен против гниди. Всички мъртви въшки и това ще дойде покрай гребена.

4. Измийте косата си с билков шампоан и я кондиционирайте.

 

V. Контролира омазняването на скалпа

Маслото от лимонова трева има стягащо свойство, поради което помага за контролиране на производството на себум върху скалпа. Себумът се заключва в порите заедно с мръсотията и намалява кръвоснабдяването на космените фоликули, което води до падане на косата. Маслото от лимонена трева контролира себума на скалпа и помага за предотвратяване на косопада.

Метод

1. Смесете няколко капки масло от лимонена трева със зехтин. Използвайте 2 капки етерично масло на чаена лъжичка базово масло.

2. Масажирайте го правилно върху скалпа и косата.

3. Дръжте го за 30 минути. Увийте главата си с гореща кърпа.

4. Измийте го с мек шампоан.

 
Отказ от отговорност: цялото съдържание на  biovisia.eu/blogs е само за информация. Той не е предназначен да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от вашия лекар или квалифициран доставчик на здравни услуги. Информацията, предложенията или средствата за защита, споменати на този сайт, се предоставят без никаква гаранция, независимо дали изрична или подразбираща се.