Косопад след Covid-19

19/07/2021 0 Коментар (и)

 

Косопад след COVID-19 - как да се справим и с това?

 


През последната година и половина много хора ни потърсиха за помощ.

Всички имаха един и същи проблем - косата им окапва след прекаран Covid 19.

Нo на  какво се дължеше точно този симптом при всички тях?

Ние от "Био визия" потърсихме адекватен отговор от изтъкнати дерматолози в България и обобщихме техните мнения и отговори тук.


 

1. Според общото мнение след прекаран Covid 19 в организмът на болния се натрупва стрес в резултат на срещата с коварния вирус, а и понякога  поради проведената медикаментозна терапия, косата започва да пада доста активно. Това е особено силно 2- 3 месеца след прекараната инфекция.

 

След  Covid-19 косопадът може да е и гнездовиден,  на едно или няколко кръгли оредели полета,  локализирани по скалпа. Кожата в споменатите участъци е гладка, мека с цвят на слонова кост.  Понякога в резултат на медикаментозното лечение може да бъде придружен и с акне.

 

Също така се наблюдават и случаи на себореен дерматит. Това е често срещана дерматоза с интензивен пърхот, зачервяване, сърбеж и раздразнение по зони на скапа, лицето и гърдите.  Състоянието се придружава от свръх растеж на гъбичката маласеция фурфур, която съществува в себорейните зони при повечето хора и чака своя момент на регрес при спадане на защитните сили на организма.

 

Загубата на коса, себорейният дерматит, акнето, нарушението в циклите на съня,  хроничната умора,  стресът са малка част от състоянията, с които борбата продължава и след победата на организма над болестта.


2.Как  дерматолозите  лекуват  тези състояния?


Медицината успешно се справя с тези оплаквания чрез медикаменти, но освен традиционните добавки за реактивен косопад, може да се ползват и натурални масла.
Редица научни изследвания показват, че етеричните масла са изключително ефективни при случаите, когато се наблюдава косопад. За дълготрайни резултати използвайте масло от розмарин, мента, конопено масло, бадемово масло или лавандула. Може да добавите по няколко капки от маслата към шампоана или балсама си, като оставите сместа за няколко минути, преди да отмиете.


•    Индустриалният Коноп е растение, плод на много дебати в световен мащаб. Факт е обаче, че индустриалният коноп се отглежда от хилядолетия и има ред разнообразни приложения. Едно от интересните му качества се крие в семената със своето съдържание на масла, изобилие от висококачествени протеини, минерали и други ценни хранителни съставки. Именно на това се дължат и ценните качества на маслото като храна за косата и кожата.

Вижте нашите продукти с Конопено масло -> тук <

 

•    Масло от Лавандула: Освен да действа упокояващо, няколко капки масло от лавандула ще ви помогнат с косопада. То е подходящо за всеки тип коса и действа още при раздразнения по скалпа и пърхот;

 

•    Масло от Розмарин: Няколко капки от етеричното масло ще подхранят косата ви и дори ще стимулират растежа ѝ. Косопадът ще започне да намалява до седмица, след като го използвате; 
Продикти съдържащи Масло от розмарин може да видите ->ТУК<

 

                           
•    Рициново масло: То е много полезно за косата, защото заздравява косъма и стимулира неговия растеж. Рициновото масло може да се използва както при косопад, така и за неговото предотвратяване;

Натурално рициново масло може да откриете >ТУК<

 

 

ОЩЕ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ РИЦИНОВОТО МАСЛО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ >ТУК<

 

•    Масло от Лавандула: Освен да действа упокояващо, няколко капки масло от лавандула ще ви помогнат с косопада. То е подходящо за всеки тип коса и действа още при раздразнения по скалпа и пърхот;


3.Колко време отнема възстановяването на опадалата коса?

 

Въстановяването от реактивния косопад при Codid-19 отнема 3 до 4 месеца.  При укрепване на организма нещата се нормализират, но вие трябва да му помагате ежедневно с упорити и адекватни усилия.

 

 

Тагове: косопад